Thursday, 17 May 2012

A dinner with the past

Avomieheni isä ja hänen ystävänsä ovat visiitillä Suomessa, ja eilen kävimme koko poppoo ravintolaillallisella. Valitsimme Tillikan, koska emme olleet käyneet siellä aiemmin ja se on kuulemma perinteinen tamperelainen ravintola. Ravintola sijaitsee samassa uusklassisessa rakennuksessa kaupungin teatterin kanssa ja ilmeisesti se oli aikoinaan suosittu näyttelijöiden ja taiteilijoiden keskuudessa.  Paikka oli erittäin tunnelmallinen ja muut tuntuivat pitävän ruuasta, mutta tilaamani kana oli erittäin kuivaa ja vähän kovaakin. 

***

My hubby's father and his friend are visiting Finland and yesterday we all went out for dinner. We chose restaurant Tillikka, since we hadn't been there before and I heard it was a traditional local restaurant. It's located in the same neoclassical building as the city theater and apparently it used to be the place for actors and artists to come spend their time. The interior was is nice and lavish and everyone seemed to enjoy their meal, but the chicken I had ordered was very dry and a bit hard. Fortunately there was good wine to wash it down with.Pukeuduin pilkkumekkoon, jonka valmistin 50-luvun kaavan mukaan. Kaava on vuodelta 1954 ja merkitty teinien kaavaksi. Kaava olisi kokotaulukon mukaan ollut modernia kokoa 34, mutta totuttuun tapaan siinä oli niin paljon välyyttä, että se mahtui lähes sellaisenaan päälleni, vaikka käytän yleensä kokoa 38. Jouduin vain lisäämään vyötärölle lisää väljyyttä.

***

I wore this polka dot dress that I made after a 50's pattern. The pattern is from 1954 and it's marked "teens". According to the size chart the pattern would have been approximately a modern size 4, but I wasn't surprised it fit me almost like it was although I usually wear size 8. I figured many American patterns have a huge amount of ease built in them. I just needed to add more ease on the waist as it's usually very tiny on these patterns.

5 comments:

 1. Your dress is stunning!
  You have chosen beautiful and elegant length. The fabric is an excellent choice!
  The dress on you is wonderful!

  ReplyDelete
 2. What a gorgeous dress, you look lovely in it!

  ReplyDelete
 3. Thank you ladies! :)
  I can't wait to try it with the lace overlay like in the second picture.

  ReplyDelete
 4. Aivan ihana blogi sulla! Tänään ekaa kertaa tänne eksyin, tämä on rakkautta ensi silmäyksellä!

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...