Sunday, 12 February 2012

Riika, osa 2

Rakastan vanhaa arkkitehtuuria, etenkin 1800 -luvun lopun uusrokokoota ja -barokkia sekä vuosisadan vaihteen art nouveauta, jota Riikassa riittää etenkin keskustassa. Minusta olisi ihanaa vain vaellella kaduilla ja ihastella arkkitehtuuria, mutta harmikseni pakkanen hieman rajoitti tätä aktiviteettia. Jonkin verran kuitenkin sain kuvattua keskustaa liikkuessamme paikasta toiseen. Minusta oli hieman hämmentävää, kuinka yksi rakennus hohti loisteliaisuuttaan aivan kuin se olisi vasta eilen valmistunut, kun seuraavassa korttelissa upeat rakennukset olivat täysin rapistuneet, parvekkeet ja yksityiskohdat täysin korroosion syömät tai koko talo täysin autioitunut.

Heti kulman takan hotelliltamme löytyi upea, mutta täysin hylättu jugend talo, jonka ikkunat oli rikottu tai peitetty pahvilla ja seinät töhritty  tageilla ja graffiteilla.


Hotellirakennuksen sisäpihalla pönöttää eksyneen näköinen puutalo. Ilmeisesti täällä ihan asuu joku, sillä sen piipusta tuli aina välillä savua.

Vaikka en todellakaan ole millään tavalla uskonnollinen ihminen, silti vanhoissa kirkoissa ja katedraaleissa on jotain kiehtovaa. Tämä komistus sijaitsee Baznïcas ielan ja Gertrûdes ielan risteyksessä.
Riikan varsinainen keskusta sijaitsee vanhan kaupungin koillispuolella Pilsētas kanāls -joen jälkeen.

Keskiaikainen vanha kaupunki on todellakin vierailemisen arvoinen paikka. Vanha kaupunki on melko pieni ja varsinkin kesällä sen kävelee helposti päästä päähän. Vieraillessamme vanhassa kaupungissa on pakkasta lähemmäs -30 astetta ja tuulista. Vanha kaupunki on lähes kokonaan suljettu liikenteeltä ja se on yksi UNESCO:n maailmanperintökohteista.

Vink vink, Freedom monument:ilta tultaessa suoraan Kaļķu iela:lle löytyy Burlesque yökerho ja eroottinen museo. Ei sit kuitenkaan käyty :D

Vanha kaupunki oli täynnä, ravintoloita, pubeja, kahviloita, hostelleja ja matkamuisto- ja meripihkamyymälöitä. Ei varsinaisesti se shoppailijan paratiisi. Kesällä täällä on varmasti paljon enemmän tapahtumia, kuten Open Market Valnu iela:lla, josta voi ostaa perinteisiä latvialaisia käsitöitä.
 
Kävimme kuitenkin Pyhän Pietarin kirkon tornissa katselemassa maisemia.
No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...