Friday, 18 November 2011

Vintagekaavasta vaatteeksi

Käytän töissäni jonkun verran myös ihan aitoja vintagekaavoja, tosin harvoin aivan sellaisinaan. Vintagekaavojen mitoitus on usein melko niukkaa ja keskipituuskin on ollut 60 vuotta sitten lyhyempi kuin nykyään. Tässä muutamia esimerkkejä käyttämistäni vintagekaavoista ja kuinka ne muotoutuivat nykyiseen muotoonsa

Tämä 60-luvun alun Sorja -kaava on yksi niitä harvoja kaavoja, joiden mitoitukseen ei tarvinnut tehdä muutoksia, joiduin jopa poistamaan vyötäröltä sentin. Suomalaiset kaavat ovatkin usein olleet mitoitukseltaan reiluimpia.

Ja oma versioni mekosta sarjottuna pienempään kokoon.
Tein alle myös yksinkertaisen pitsisomisteisen tyllihameen.
Tämän -59 vuoden kaavan sarjoin koosta 54 pienempiin kokoihin ja se toimi mainiosti sellaisenaan. Hassua, että näissä lehdissä vaate ei koskaan ole oikeasti sen kokoisen ihmisen päällä, jolle kaava on tehty. Kuvassa malli on ehkä korkeintaan kokoa 42.
Tässä -59 vuoden kaavassa oli alunperin lappukimonohihat, jotka on muuten tosi ärsyttävä tehdä, joten muutin hihat istutetuiksi hihoiksi. jouduin myös hieman pidentämään yläosaa.
Tässä vuoden -54 kavassa oli todella lyhyt selkä ja todella vähän tilaa rinnalle, joten jouduin pidentämään selkää sekä etumuksen yläosaa vieläkin enemmän.
Tämä 50-60 -lukujen taitteen kaava toimi sellaisenaan melko hyvin. Lisäsin vain hieman väljyyttä vyötärölle, pidensin etuosaa ja lyhensin helmaa. Aika jännä, että kooksi oli merkitty 13 (suom. n. 34) mutta mekko meni heittämällä päälle 38 kokoiselle :)

2 comments:

  1. Kauniita kaavamalleja ja kauniit toteutukset niistä! Metsäntyttö

    ReplyDelete
  2. Minun kotonani ommeltiin ainakin yksi mekko juuri tällä kaavalla!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...