Wednesday, 16 November 2011

Tee se itse: hihan istuttaminen

Laitoin kyselyn tuonne sivupalkkiin vasta eilen, mutta heti ompelututoriaalit nousivat yhdeksi toivotuimmista aiheista. Minulla sattui olemaan työn alla mekko, joten ajattelin tehdä samantien pikku ohjeen hihan istuttamisesta.

Olipa käytössä sitten itse piirretty tai valmis kaava, tulee pyöriön pituus aina tarkistaa. Unohdin ottaa kuvan omista kaavoistani, joten kopioin röyhkeästi netistä tarvittavat kuvat. 
Mittaa ensin etu- ja takakappaleelta kädentien pituus (kuvassa mitta X) ja hihan pyöriön pituus (kuvassa mitta Y). Pyöriöllä tulisi aina olla hieman syötöstä, jotta se asettuu kauniisti. Jos ei pyöriöllä ole yhtään syötöstä, tulee hihasta lattea ja se saattaa jopa vetää kädentietä ryppyyn. Sopiva syötöksen määrä riippuu kankaasta. Joustavassa trikoossa syötös voi olla 1-2 cm. Ohuessa joustamattomassa materiaalissa, kuten puuvilla, silkki, tekokuidut, syötös on yleensä 2,5-4 cm. Pehmeään villakankaaseen taas on helppo syöttää jopa 5-6 cm. Omassa hihassani oli varmaan 4-5 cm, mutta materiaali on melko pehmeää.

Ennen hihan sivusauman ompelemista, ommellaan pyöriölle syötöslangat mahdollisimman pitkällä tikillä. Omassa hihassani on 1 cm saumanvarat, joten ulompi syötöslanka tulee paininjalan etäisyydelle reunasta ja sisempi 1,5 cm päähän reunasta, siten että hihan kiinnittävä ommel tulee syötöslankojen väliin.


Jos sinulla on hihapukki, voit rypyttää pyöriön sen avulla. Varo, ettet silitä pyöriölle poimuja. Jos ei hihapukkia ole, voit rypyttää hihan suoraan hihansuuhun.

Kiinnitä hiha parilla nuppineulalla ja vedä pomulangoista varovasti. Muista aina vetää saman puolen langoista, muuten langat "lukkiutuvat"
Seuraavaksi ompele hihan sivusauma ja kiinnitä hiha miehustaan. Aseta miehusta ja hiha sisäkkäin ja kohdista hakkimerkit, sivusaumat ja olkasaumat. Tarvittaessa poimuta hihan pyöriötä lisää ja jaa poimutus tasaisesti kädentielle. Hihaan ei kuulu jäädä näkyviä ryppyjä (ellei kyseessä sitten ole puhvihiha)

Neulaa hiha huolellisesti
Seuraavaksi ommellaan hiha paikoilleen, tarkistetaan sen istuvuus ja poistetaan poimulangat. Huolitellaan saumanvarat saumurilla tai siksakilla. Jos olet leikannut hihaan leveämmät saumanvarat kuin 1cm:n, kannattaa ne leikata kapeammiksi, muuten saumanvara jää pullottamaan rumasti.

Omasta mielestäni hiha on helpoin ommella hihan puolelta, jolloin poimujen asettumista voi vielä säädellä. Hiha kannattaa ommella kainalon kohdalta kahteen kertaan, sillä kainalon ompeleet joutuvat suurimmalle rasitukselle.

Valmis hiha


Sauraavaksi vuorossa pääntien huolittelu vinokaitaleen avulla.

Tässä myös linkit kaikkiin aikasempiin tutoriaaleihin:
Helpon fiftarihameen valmistaminen (toispuoleinen vetoketjuhalkio, vyötärökaitale, nappi ja napinläpi)

2 comments:

  1. Hei, kiitos! Tämä oli hyvä. Olen tähän saakka suosinut ompeluksissani hihattomia mekkoja - jostain kumman syystä ..

    ReplyDelete
  2. Hih :) Kiva jos höpötyksistäni on ollut hyötyä :P

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...