Sunday, 14 August 2011

Kotivärjärin toilailut vol. 1

Tuossa pari päivää takaperin päätin värjätä erään 70-80 -luvun mekon punaiseksi. Mekko oli toki kaunis sellaisenaankin, valkoisena, mutta siitä näkyi hieman läpi ja se muistutti hieman yöpaitaa. Tein kankaalle polttokokeen ja tulin siihen tulokseen, että se on puuvillaa. Tai ainakin luulin niin. Työnsin mekon pesukoneeseen väreineen päivineen ja mitä sieltä tulikaan pihalle! Kulahtanutta punaviinitahraa muistuttava kammotus! Aluksi olin vakuuttunut, että vika on pesukoneessa, joten kokeilin uudelleen kattilavärjäystä. Lopputulos vain oli ja pysyi. Mekossa olleet puuvillapitsit kyllä värjäytyivät erittäin kauniisti purppuran violetiksi. Kyllä hieman harmittaa, että kauniista mekosta tulikin tällainen kammotus, jota en itse varmasti tule koskaan käyttämään. Kankaassa täytyy siis olla seassa jotain  keinokuitua, mutta niin vähän ,ettei se polttokokeessa juuri erotu, mutta tarpeeksi pilaamaan värjäyksen.

Lopputulos pesukonevärjäyksen jälkeen. Puuvillapitsin väri syveni tästä vielä kattilavärjäyksessä.
Värjätessä kotona kankaita ja vaatteita kannattaa siis varmistaa kankaan koostumus 100%:sti. Jos materiaali on värjäykseen soveltuvaa: puuvillaa, pellavaa, villaa, silkkiä, viskoosia tai modaalia, on värjäys parhaimmillaan hauskaa ja palkitsevaa puuhaa. Itse käytin Emo-tuotannon nestemäisiä kangasvärejä, joita voi myös sekoittaa keskenään. 

Värjäykseen tarvitaan lasi- tai muovipurkkeja aineiden mittaamista ja värien sekoittamista varten, suolaa, kiinnituspulveria (emo-tuotanto), ruiskuja värien mittaamista varten, keittiövaaka, vesilämpömittari, kattila, kumihanskat sekä tietysti niitä värejä! (Emo-tuotanto)
Kattilavärjäys on minusta varmempi tapa saada hyvä lopputulos varsinkin,kun nykyiset pesukoneet ovat useimmiten vettä säästäviä, jolloin väri ei levity tasaisesti. Lisäksi omassa koneessani taisi olla 60 asteen ohjelmassa joku esipesu, joka sylkäisi värit pihalle liian aikaisin.
Ohje soveltuu 60 asteen pesua kestävien kankaiden värjäykseen (puuvilla, pellava, viskoosi (ei silkki tai villa!))
Aluksi punniste kuiva kangas ja mittaa kattilaan vettä 1,5 litraa / 100g kangasta. Esim. 500g kangasta * 1,5 = 7,5 litraa vettä.
Mittaa kattilaan suola (50g vesilitraa kohden) kiinnityspulveri (8g vesilitraa kohden) sekä väriaine (10ml per 100g kangasta) Liuota aineet veteen hyvin ja nosta lämpötila 60 asteeseen.
Laita nyt kasteltu kangas kattilaan ja liikuttele sitä vedessä tunnin ajan. Mitä enemmän jaksat sekoitella kangasta, sitä tasaisempi lopputulos on.
Lopuksi huuhtele kangas haalealla vedellä, kunnes vesi on kirkasta. Pese kangas ensimmäisen kerran erillään muista vaatteista.

Tältä lopputuloksen piti näyttää
Mitä tästä opimme: varmista aina värjättävän kankaan koostumus. Jos et ole varma, älä värjää, tai jos värjäät niin varaudu katastrofiin :D

2 comments:

  1. the white dress is so cute!!! adorable!!

    ReplyDelete
  2. Thanks, Katia. Too bad I screwed it up by dyeing it thinking it was cotton. Turned out it had a bit of polyester in it too :(

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...