Wednesday, 17 August 2011

40-luvun mekon kunnostaminen

Löysin jonkin aikaa sitten Pelastusarmeijan kirppikseltä ihanan, pitkän 40-luvun leningin. Mekko oli lojunut työtilalla jo kuukausitolkulla odottamassa korjausta, kunnes sain vihdoinkin aikaiseksi hakea niitä kangasvärejä. Mekko oli aika kurjassa kunnossa: crepé -kankaaseen oli tullut reikiä sinne tänne, kangas oli joko hien tai auringon laikuttama, helmikirjailuista puuttui aika iso osa ja lisäksi joku neropatti oli selvästikin pessyt mekon vähän liian tämäkällä pesuaineella, joka oli sitten jättänyt siihen vaaleampia rannuja. Otin mekon silti, vaikka se olikin minulle vieläpä hieman liian pieni. Onneksi siinä oli niin reilut saumanvarat, että sain helposti päästettyä vyötärölle pari senttiä ja näin mekon sopimaan itselleni.Aloitin mekon kunnostamisen ensinnäkin suurentamalla sitä hieman. Seuraavaksi purin helman kokonaan irti. Helma oli koottu kahdesta kerroksesta, joista ylempi kerros oli selvästi kurjemmassa kunnossa, joten poistin ylemmän kerroksen, jolloin mekosta tuli polvimittainen. (Mekko oli muutenkin itselleni liian lyhyt ja kokopitkään pukuun olisi tarvinnut ainakin 10 cm lisää mittaa). Sain ylimääräisestä helmakappaleesta materiaalia reikien paikkaamiseen. Rhian blogista löytyy muuten mainio ohje huomaamattoman paikan tekemiseen.
Vaihdoin myös sivussa olleet jo hieman vääntyilleetkin nepparit vetoketjuun ihan vain käytännöllisyyden nimissä ja vahvistin kädenteiden ompeleet. Nämä ovat yleensä ensimmäisenä ratkenneet, varsinkin puuvillalangalla ommelluissa puvuissa. Lopuksi värjäsin mekon haalistumien peittämiseksi. Mekko imaisikin väriä odotettua paremmin, joten lopputulos oli odotettua tummempi, mutta tyylikäs siitäkin huolimatta. Seuraavaksi onkin vuorossa helmikirjailun paikkailua ja mekko on valmis käytettäväksi!

40-luvun hattu on Etsy-löytö. Kengät Vintron.

5 comments:

 1. Siis värjäsit punaisesta mustaksi? Miten nuo helmetkin näyttää noin mustilta tuossa alemmassa kuvassa? Vai oliko ne edes punaiset alunperin? Tosi nätti puku tuo kyllä on malliltaan!

  ReplyDelete
 2. Helmet oli alunperinkin mustat. Noi ylemmät kuvat on kyllä aika huonot, väri oli oikeasti tumma purppura ja tummaan purppuraan/violettiin pyrin, mutta kangas imasi värin niin hyvin että lopputulos onkin rusehtavan musta :D Mutta eipähän oo ainakaan epätasanen enää.

  ReplyDelete
 3. Wow! Upea mekko! Ja ennen kaikkea hieno tuunaus!

  ReplyDelete
 4. Beautiful result, I'm impressed! Really you are very talented and well done to get this dress has been a wonderful job. Wonderful!

  ReplyDelete
 5. Thank you Rosy! :) I'm really happy to have found this dress and pretty happy about the way it turned out. You don't see many 40's dresses laying around at thrift stores or flea markets around here :P

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...