Friday, 27 May 2011

Korsetin pienentäminen / narrowing down a corset

Ostin siis pari viikkoa sitten kirpputorilta korkkaamattoman Hell Bunnyn liivikorsetin, joka kotona osoittautuikin liian isoksi. Eihän siinä muu auttanut kuin pienentää korsettia. Korsetin pienentäminen on melko isotöinen operaatio vaatien huolellisuutta ja kärsivällisyyttä. Useaa numeroa liian isoa korsettia en lähtisi pienentämään, sillä silloin joutuisi pienentämään useasta saumasta ja samalla vaivalla saisi lähes kokonaan uuden korsetin. Suosittelenkin operaatiota vain muutamaa senttiä liian isoon korsettiin, jolloin pienennyt onnistuu yhdestä saumasta molemmin puolin.

Tämä korsetti oli malliltaan lähes suora, joten jouduin poistamaan vyötäröltä ja lantiolta 4 cm.1. Pue korsetti päälle ja tarkastele sitä huolella. Mistä kohtaa korsettia tarvitsee kaventaa ja kuinka paljon. Merkitse nuppineuloilla kavennettavien kohtien paikat.

2. Joudut luultavasti irrottamaan reunakanttaukset kokonaan, jotta korsetin saa käännettyä ympäri. Poista luu ainakin kavennettavasti saumasta, kaikista jos se helpottaa työskentelyä.


Tästä korsetista paljastui muoviluut. Nämä voi vielä hyödyntää esim. kevyesti luutetun juhlapuvun yläosaan, jonka ei olekaan tarkoitus kaventaa vyötäröä.
3. Pura luukuja kavennettavasti saumasta. Merkitse kavennuksen määrä räätälinliidulla ja nuppineuloilla. Tee sama kavenus sekä vuoriin että päälliseen.4. Huomaa kaventaneesti väärästä saumasta. Kiroile. Pura. Siirry työstämään oikeaa saumaa.

5. Ompele uudet luukujat.

6. Tasaa reuna saksilla, ettei siihen jäisi kavennetun sauman kohdalle porrasta. Työnnä luut takaisin kujiinsa.

Korvasin muoviluut metallispiraalilla, sillä käytössä muoviluut taittuvat ensimmäisenä vatsan kohdalta tehden korsettiin "mahamakkarat"
7. Sulje reunat vinonauhalla. Käytin tähän valmista satiinivinonauhaa, sillä heikkolaatuisesta satiinista valmistettu reunanauha tuhoutui aika hyvin purkaessa.

Metalliluun leikkaamiseen tarvitaan kunnon työkalut.
Samassa hötäkässä irtosi sitten yksi sirkkarengaskin takaa. Voin vain ihmetellä, miksi nyörilistaan on käytetty joustavaa materiaalia, jota ei ole edes tuettu. Seuraavaksi vaihtoon menee sitten nyörityslista, mutta eiköhän tällä yhdet naamiaiset selvitä.


Mitä tästä opimme: Huonoa ei kannata ostaa, vaikka kuinka halvalla lähtis ;D

2 comments:

 1. Hei!
  Olen aikoinaan ostanut yhsestä liikkestä aiva yli ihanan puvun maksoikin 350e. Ostin sen valmistujaisiin..no nyt täytyy mennä pienentämään,koska olen aikasta lailla kaventunut ja yläosa ei oikein istu kunnolla..
  Ja juhlat tulossa:)
  Mistä voisi tietää mitkä luut on sisällä? entä onko tyhmä ehdottaa luiden poistoa?

  ReplyDelete
 2. Moi!

  Yleensä valmispuvuissa on aina muoviluut. Metalliluussa on enemmän vastusta taivuttaessa ja se palautuu muotoonsa toisin kuin muovi, johon jää pysyvät taitteet käytöstä.

  Se riippuu ihan kuinka paljon sitä tarvitsee pienentää, että voiko ottaa pelkästään sivusaumoista vai joutuuko jakamaan useampaan saumaan, jolloin luita joutuu poistelemaan (ellei tee ylimääräisiä pystysaumoja kappaleiden keskelle). Luut kannattaa puvussa ehdottomasti pitää, koska ne antavat sille ryhtiä, muoviluut voi toki vaihtaa metallisiinkin. :)

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...